~bObO~: pemikiran kelas pertama!

Wednesday, March 3, 2010

pemikiran kelas pertama!





Baru ni gua makan mcD..tetiba terlintas gua untuk mengeshare ngan lu orang pasal pemikiran kite sume ni kelas ke berapa..

terus terang gua cakap sepanjang hidup gua bile gua makan kat mane2 fastfood mesti gua akan tinggalkan sisa2 makanan atau sampah2 kat atas meja..sebab?gua tau mesti akan ade orang yang tolong bersihkan ngan buang sisa2 yang gua makan tadi.. bukan niat nak bukak aib gua yang memang da aib.. tapi ni realiti..gua xtau la lu orang.. lagi pon memang dari gua kecik memang fastfood atau kedai makan da ajar macam tu..

penah sekali gua makan aritu gua nampak ade couple mat saleh ni.. mesra.. siap suap2.. nasib mase gua makan tu ngan jantan.. kalau ngan awek mesti gua wat benda yang same.. adegan suap2.. da memang keje kite tiru mat saleh.. abis mat saleh ni makan diorang nak gerak.. siap angkat sisa n sampah dalam tray diorang pastu buang dalam tong sampah letak tray kat tempat yang di sedia kan.. memang dah di ajar macam tu kot kat tempat diorg.. gua main agak2 je..ntah?

kat atas meja lain banyak lagi tray2 x berangkat.. x ke rasa macam jauh nye pemikiran kite ngan diorang?kite xyah pikir jauh2..yang pasti memang kite da tinggal jauh..just amek benda yang simple macam ni..lu orang dapat bayang kan x macam mane rumah diorang kalau sikap macam tu di amal kan?

gua cite ni pon xde kena mengena ngan orang lain.. kena atas muka gua sendiri.. jangan asek nak tiru cara diorg cemolot n romen2 je..kena amek yang baik.. bukan gua nak diri gua ikot style n life diorg.. cume contohi mane yang baik buang mane yang buruk ..Agama Islam menasihati umat Nya untuk memegang taraf tinggi pada kebersihan diri.. asas kehidupan kite seharian...

da la.. megi gua sudah kembang..cite banyak2 pon kena atas pale gua gak.. chalo!

gua yang ikhlas,



nota kuku kaki cekam : kekadang gua ni hyper busuk gak.. huhu

10 org tertinggal tapak kaki:

hajib said...

diorang paham maksud self service restaurant tapi orang kita tak paham dan tak nak memahami...

nasib baik mat saleh tak tolong cuci pinggan skali kat kedai mamak kan.. kekeke

مريم أبو أحمد said...

di sekolah saya ada kempen self decoy zone yang mana kena angkat sendiri pinggan+cawan+sampah lepas makan. tapi tak ramai yang ikut. kena juga makcik cleaner bersihkan...

Leeza Rule said...

blog walking..

mat salih tu memang bagus. kita patut contoh. kalau tanak angkat tray pun jangan sepah2 sampah atas meja..orang lain nak makan pun geli.ewww

aleen adela akoo ^_* said...

megi lu suda kembang...neh mesti byk tgk raja-lawak-suam2 neh...kn3?hu3
-sdg muhasabah diri jugak-

apekkjahat said...

mcm kat burger king klcc jer..hehehehe..wa pnh tgk gak..org luar gak..pas mkn siap angkat sendiri..bsh ag..lap meja ag..mamak kat taj dpn megamall..mmg pemikiran kelas 1***

cik orenlili said...

giler setuju.

ambil iktibar daripada perkara yang baik.

jadi pembersih pemikiran kelas berapa encik bobo?

bobo said...

hajib - member gua pnah senduk kuah dhal jumpe sepender bro dalam kuah..kat kedai mamak

maryam - terbaek!mula dari skola..

Leeza - xsume mat saleh bagus Leez..

aleen adela akoo - go alex! go alex! go alex! :p

apekkjahat - wakakaka! maksud lu bangla ke pe?ke dia keje situ?

cik orenlili - chaiyok! xtau plak gua pikiran ke bape..tp cara pikiran diorg tu da next step

Ery Farieha said...

mungkin.
gaya hidup lain.
kankan?

bobo said...

ery farieha - setuju! gaya hidup xsama

Nazz@Purple said...

xsangka eh..macam tu rupanya..sebagai org malaysia rasa malu plak..bila dorang lagi rajin..

oit..xtido jgk eh ko bobo..

Related Posts with Thumbnails