~bObO~: Lagenda Bai Roti - arahan Ahadiyatbobo Aqashan

Saturday, July 3, 2010

Lagenda Bai Roti - arahan Ahadiyatbobo Aqashan


gambar hiasan hasil peng'google'an

Kalau dulu masa gua kecik2 setiap minggu, gua mesti, gua wajib tunggu bai roti lalu depan rumah gua.. pantang dengar bunyi hon bai roti.. gua x senang duduk... paling koman pon gua mesti kuar duit seposen beli cup cake.. memang febret gua.. kalau gua ade duit lebih mesti gua sambar barang mahal sket.. paling tidak ding dang.. coklat dalam tu gua x kesah sgt walaupon lemau nak mampus.. yg penting ade menan.. iklan zaman gua dulu cukup kuat mempengaruhi gua!! masa tu ding dang 50sen .. boss gua bagi duit blanja skola 2hengget.. mesti gua akan simpan demi menan! dalam pale otak menan! menan! menan!

Dulu sape yang tak kenal Bai Roti? makcik senah? makcik siah? makcik minah? semua knal.. tiap2 petang dok tunggu tepi pintu.. lu pilih nak roti pe.. segala jenis macam roti ade.. roti gardenia, roti krim, roti keras, roti lembut, roti Sanita je Bai Roti tak jual..

Baru ni gua balek uma boss gua kat kl.. sedang gua menikmati masakan mak gua bersama isteri terchenta, lagenda bunyik hon yg bermain di telinga gua sejak gua di bangku sekolah tadika dulu bergema kembali.. hmmm... gua cuba gagah kan diri nak jenguk dari tingkat 3 .. xpe la.. masakan mak gua x membenarkan gua untuk bangun menjenguk.. best nye masa dulu2 kalau kerumun bai roti .. ade je benda nak di beli.. bai roti pon peramah2.. tapi sekarang sume da jadi legend.. sekarang ni bai roti da x pandai cakap melayu sangat.. paham sket2 je.. sebab? mat bangla da banyak amek tender jadi bai roti.. tanya lain jawab lain... nak kena tanya berulang ulang.. jaga pam minyak tak memasyukkan.. bai2 roti yang dulu2 sume da pencen.. mungkin sebab skrg orang lebih suke berbelanja kat pasaraya2 besar yang ade sekarang ni... dulu tak macam sekarang.. pasaraya besar berlumba2 nak bukak cawangan baru.. pilih je nak g mane.. pasaraya dok sebelah menyebelah je.. masa dulu pasaraya yang masih terbayang dalam kepala gua pasaraya Batu Road kat area ChowKit.. mak gua sempat bawak gua g pasaraya tu sebelum pasaraya tu bungkus utang Ahlong.. memang Rare la Batu Road kalau gua ingat2 blek..

Yang pasti nye memang susah la nak tengok bai2 roti ni sekarang.. da semakin pupus.. memang sangat jarang... kalau ade pon tak ramai.. sepanjang gua dok kuantan 4 tahun ni tak penah g gua terserempak ngan Bai Roti.. area umah sewa gua pon tak penah gua nampak Bai Roti.... gua rasa sikit masa lagi generasi akan datang kompom x knal bai roti.. tapi yer la tak penting pon kalau anak2 lu orang tak kenal bai roti.. tak masuk dalam subjek Sejarah pon..

da la.. gua da takde idea nak melalut lagik.. pape pon Bai Roti da menjadi semakin Legend.. ingat roti ingat Bai ! 1 Malaysia!



nota kuku kaki cekam : lama gile tak updated .. huhuhuhu.. bila nak update je bini ajak.. bila bini ajak je nak update ...wakkakakakakakaakka!

4 org tertinggal tapak kaki:

aleen adela akoo ^_* said...

salu je beli dendang 2 dpt yg lemau!hanceh btol..seb baek de menan.xla kechewa sgt.hu3

!!!~ZuE SmiLeYx5~!!! said...

hahahaah..teringat plak kat tora..

kupaslaroren said...

weh bobo hahahahaha
entry kita cerita yang sama lah tapi wa panggil BABU.

bobo said...

aleen - huhuhu.. tu r..gua pon selalu gak dapat yg lemau! hampeh!

zue - yes! tora.. bile iklan Mat Sentul role model..huhuhu

kupaslaoren - hehe..gua da baca entry lu.. apesal lu x masuk je babu tu dalam tong die.. kuang ajar kata lu kan?huhuhu

Related Posts with Thumbnails