~bObO~: char kuew tiaw udang orang melayu..

Sunday, November 29, 2009

char kuew tiaw udang orang melayu..

Gua rasa masih tak terlambat lg gua nk ucapkan Selamat Ari Raya Aidiladha utk kawan² n follower gua.. pada gua tahun ni raya Qurban gua cukup bermakna sebab gua da berkorban untuk kompeni tempat gua keje.. gua da keje 4 hari dari seblum raya straight!! non stop!! dan gua hargai kompeni gua sebab support gua makan di pagi hari raya.. kira gua x la rindu sgt masakan mak gua ..

Gua nak cite pasal semalam.. gua dapat panggilan hangus dari member gua yg bernama adibul..cute org nye.. dia lapar!! mintak gua teman dia nk makan dalam erti kata lain dia ajak gua dating.. gua on je.. pas makan bole ringan² dalam keta.. sebenarnye gua diet.. tp sebab gua rs x smpi ati gua lupa kan diet gua.. pedulik kan!! dalam ati gua cakap takkan lu nk biar kan member lu mati tak makan!! ok set! gua teman..

dia sanggup amek gua dari jauh .. ade 20km kot.. jarak uma dia ngan gua ..sebab org masih nk beraya lagi banyak kedai makan tutup.. kalau ade bukak pon memang full house... kalau lu org tgk da macam pasar borong selayang pon ade.. terdetik kat akal gua.. kalau tunggu ni mau makan tisu je gua ngan member gua.. estimate 1jam menunggu.. xjadi! chow! carik tempat lain..

hmmm... gua xnk tunggu.. last skali carik Char kuew tiaw ( CKT ).. tu yg mudah.. kenyang pon kenyang..cepat pon cepat.. sedap pon sedap.. kalau kat kuantan ni ade banyak gak gerai² yg wat bisnes CKT ni.. antara yg glamer kt sini JUARA CKT.. bole tahan la CKT diorg.. kalau skali rasa tu mesti nk cuba g la.. cukup la gua promosi kedai lu org.. xmo lebih².. sekadar nk tolong org melayu..

sampai je kat gerai tu gua pon amek tempat duduk.. xsmpi 3minit pon CKT sampai... mamat pengambil order antar 2 pinggan CKT.. eh?bro? gua x order lagik pon? macam tau² je gua nk makan menu ni?gua baru je smpi... mamat tu bagitau da menu ni je yang ade bang.. gua pon terpikir..ye x ye jugak nama lagi kedai JUARA CHAR KUEW TIAW... mamat tu pon x cite banyak letak CKT tu amik order air.. lantak lu la bro..yg penting member sebelah gua yg da lapar sgt ni.. gua ngan member gua pon bedal la..

pastu gua dengar ade brader kat meja belakang gua macam membebel-bebel.. gua dengar sayup je walaupon meja sebelah gua.. mungkin faktor usia gua buat gua pekak kot.. tu yang gua dengar sayup je.. tp gua ade macam dengar brader tu cakap " kita sampai dulu bla bla bla bla bla bla bla bla bla "....tu je gua dengar.. xpe.. gua kontrol makan.. udang gua siat kulit pelan²... dalam ati gua ckp elek bro.. wat donno je..

gua abis makan, member gua pon abis makan.. sedap!! member gua cadang nk order 1 pinggan g.. dia ajak gua.. tp gua xnk.. dia bg cadangan half².. 1 pinggan makan 2 org.. romantik nye! gua on je.. hehe.. bkn senang nk makan ngan artis.. member gua panggil mamat tadi nk order la konon² nye.. mamat tu bgtau " bang CKT da abis.. kita x beli kuew tiaw lebih..sume abis da.." damn!!!!!!!!!! rupa² nye yg gua makan n member gua makan td sisa² terakhir! gua da tak tau nk wat muka pe.. gua nk gelak nk suka nk gelak kuat².. sume ade.. gua nk toleh kat bro sebelah gua takut².. tp gua brani kan diri.. buat macho.. brader tu ngan bini n anak dia 2 org.. gua serba salah beb! muka brader tu da macam muka tiger.. mcm lion king pon ade.. sea lion pon lagik ade.. aduhh... brader tu x makan xpe gua x kesah pasal perot brader tu da macam gunung tahan.. tp anak² die tu....

x lama brader tu soh mamat tu kire bil.. "gini r org melayu niaga.. kita ingat nk tolong orang melayu.. kita sampai awal order dulu org lain datang kemudian dapat dulu..." lebih kurang la ayat die..gua x bape ingat.. gua tak tau la nk cakap pe... mmg sgt serba salah.. sorry la bro.. gua x sangka plak CKT tu yg last n lu punye.. mamat tu pon bengong... xpe la.. gua harap bro tu x putus asa n masih nk tolong orang melayu meniaga.. jgn brader tu makan CKT kt kedai cinapek sudah.. NON HALAL bro!

p/s : gua cadangkan kedai² makan amik pekerja or pelayan sekurang² nye lulus UPSR .. supaya senang nk ingat.. xpon sedia kan KISMIS BISTARI..

7 org tertinggal tapak kaki:

sI tEDI said...

aku x taulah aku pernah makan ke tak CKT ni.. tapi apa bezanya dengan kue tiaw biasa tu?

aku gila kue tiaw..

apekkjahat said...

hahaha...klu wa la..wa xmkn CKT tu..wa bg kat dak2 anak2 breder seblah tu..lu ni xinsap2 le..xsuke..xsuke..uhuhuh

bobo said...

si tEDi - ala sis CKT pon xtau ke?aduhla.. sis dok area mane?xde la beza sgt cume ade kerang n udang ..pastu ade kuah skit2..lazat!
gile ketiau x pe sis ..jgn gile lelaki..wakakak.

apekkjahat - wakakaka! tu la bro.ni bkn salah gua..salah member gua! gua x kuat makan..uhuhu

lulujunior said...

belanja! :D

bobo said...

eh?!! sayang ku lulu.. ape blanja? jom! talak hal la! :p

fiD said...

aku pon panas bro mcm tue, byk kali jadi, hahaahah... tapi aku cool n profesional, aku akn trus panggil budak tue n tanye nape lambat sgt, n paling penting aku x pewli org yg dpt dulu coz aku tawu dia x bersalah! heee

bobo said...

huhu
tu la Fid..kalau gua kt tempat bro tu pon gua angin.. mau budak amek order tu gua telan ganti CKT! hehe.. gua ter emo plak..

Related Posts with Thumbnails